L’esplendor de la natura ebrenca

Xerta és una vila preciosa. Un regal per als ulls i per a la tranquil·litat de les ànimes. Al bell mig de cor de les Terres de l'Ebre, és un poble ric per la seva natura, fauna i vegetació. Un poble molt allunyat de les grans civilitzacions urbanites on encara es respira un aire pur, fresc, renovat que recarrega d'energia a qualsevol persona.

És un poble que encara té indrets verges, poc transitats i que un agraeix quan cerca pau i descans. El riu Ebre passa pel poble en tot el seu esplendor, "ample i feliç", com diu la cancó, i hi ha un passeig encantandor en bancs i taules i un mirador on un pot retirar-se simplement a observar, a deixar-se portar per la remor de l'aigua, pel cant dels ocells, pel xiuxiueig dels insectes, la brisa de l'aire... és meravellós. Podem visitar l'antiga peixera i recórrer el camí de Sirga.

A les faldes de les muntanyes dels Ports té unes vistes de postal i es poden fer excursions molt interessants partint del poble i arribant fins la Font Nova, el Pi del Perillo, la Moleta, etc. Us acompanyarà un guia expert que us ensenyarà unes trinxeres de la guerra Civil i us explicarà episodis històrics més que interessants.

D'uns mil i pocs habitants és un municipi que compta amb molts de serveis: supermercats, merceria, quiosc, farmàcia, Centre d'Atenció Primària (visiten tots els dies), bars, piscines municipals, instal·lacions esportives, pista de pàdel, etc. té molta vida i hi ha molta gent jove que hi resideix.

Xerta és totalment plana, el segon poble de l'Ebre sense cap costa, i és un goig poder passejar-se per tota la vila sense gairebé cansar-se. Hi ha molts camps de conreu, sobretot mandariners i tarongers, amb l'olor màgica d'ambientador natural de tarongina que envaeix els camins... hi ha rutes interessants per fer pel municipi, com la volta a la O, un recorregut circular que ressegueix el riu i deixa veure els pobles veïns de riu, com Tivenys.

La Via Verda de la Val de Zafan passa pel mig del poble i això és una diferència dels altres municipis atès que als altres passa per fora i per arribar al mateix has de recórrer bastants quilòmetres i és fa pesat.

L'Assut de Xerta, presa d'aigua musulmana

És una presa construïda en diagonal de banda a banda del riu Ebre al llarg d'uns 375 metres. La seva funció és la de desviar l'aigua cap als canals de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre. Està situat a tres quilòmetres riu amunt de la vila de Xerta.

Existeix la hipòtesi que els romans van fer una resclosa on avui hi ha l'Assut per dificultar el tràfec fluvial per l'Ebre. Però el primer assut, la primera temptativa d'elevació de l'Ebre per poder canalitzar l'aigua a sèquies de reg, tot i que fet rudimentàriament, va ser l'any 944 dC, en plena dominació àrab.

És a partir del 1440 quan se'n té notícia més certa. Encara que ja inicialment es preveia que servís per a treure aigua de l'Ebre per dos canals, això no s'aconseguí fins a quatre-cents anys després. Durant aquest temps l'Assut només serví per a moure uns molins fariners situats al costat de Xerta i al de Tivenys. Tot i això, en aquestos segles va esdevenir un important centre econòmic controlat per la ciutat de Tortosa.

A l'Assut hi podem arribar a peu o en bicicleta sortint des de l'estació de la via verda de Xerta, és un curt i bonic passeig. Allí hi ha un mirador preciós, una passarel·la per contemplar tota l'assut i una zona verda en taules i cadires per fer un bon pícnic i descans.